Byggeri

Vi er blevet meget interesserede i at kunne bygge med bæredygtige materialer, gennem den research vi har lavet fandt vi blandt andet frem til Hempcrete, som består af skærver fra stænglen på hampplanter blandet med kalk.

Hampen har desuden mange andre anvendelses muligheder, ( og nej, den type hamp der bruges til byggeri er ikke egnet til at ryge ) Fibrene kan anvendes i mange forskellige produkter lige fra tekstiler til møbler, og både frø og olie kan anvendes i såvel madlavning som kosmetik og helse, planterne optager både CO2 og kan optage kvælstof fra jorden, og så vokser de meget hurtigt, så man ikke skal vente i 20 år som med et træ der skal bruges til byggemateriale.

Selv om der er rigtig meget fart på udviklingen af byggeri med Hempcrete rundt om i verden, så er der stadig meget langt før det virkelig slår igennem, dels på grund af lovgivning, men også på grund af at mange ikke kender til det, og at de der gør er i tvivl om holdbarheden af de huse der kan bygges af materialet.

På det danske marked er de første håndværkere som selv bruger produkterne, og også forhandler dem, firmaet “Havnens Hænder” på Refshaleøen i København. Vi har besøgt dem og er blevet præsenteret for deres materialer, og snakket om deres visioner for et mere bæredygtigt byggeri i fremtiden, og på kontoret i Struer har vi også prøver på materialerne som man kan få i hænderne selv, og her du kan se deres videopræsentation.

Der findes en hjemmeside som hedder “Bæredygtigt byggeri” hvor man kan læse en masse om forskellige bæredygtige materialer og gå lidt mere i dybden med de mere tekniske aspekter af at bygge et hus som lever op til de kvalitets standarder der er i dag.

Vi vil fremover være med til at udbrede kendskabet i vores område til både Hempcrete og øvrige bæredygtige byggematerialer, og ikke mindst forsøge at motivere vores uddannelses institutioner til at gå langt mere ind i de muligheder der ligger i at udvikle de håndværksmæssige uddannelser i en mere bæredygtig retning.

Der eksisterer allerede et “Videncenter for bæredygtigt håndværk” som kan hjælpe skoler på vej, desværre er det ikke en vidensportal der er tilgængelig for “almindelige mennesker” som os der står bag Climatehub, men vi kan håbe på at der er uddannelser som kommer til at få glæde af den.